Ovaj petak započinju "Riječke plesne večeri 2019." uz Aledory

 

U sklopu projekta "Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture" u petak, 29. ožujka započinju Riječke plesne večeri 2019. pod nazivom "Zatancajmo za jubav" uz Duo Aledory. Ova tradicionalna manifestacija koja se u Rijeci organizira od 2003. godine ( s prekidom tijekom 2017. i 2018. godine ), održavati će se dva puta mjesečno srijedom i/ili petkom prema rasporedu, u velikoj dvorani RiHuba, Ivana Grohovca 1A, od 19 sati.

U tu je svrhu organizator objavio i kućni red RiHuba, kojeg se treba pridržavati. Ulaz je slobodan, dobrodošli! Naredna plesna večer održati će se u srijedu, 17. travnja.

 

 

 

 

 


 


 
Tko je početkom 2017. "ugasio" "Riječke plesne večeri"?

Nakon gotovo četrnaest godina neprekidnog održavanja, u veljači 2017. "Riječke plesne večeri" prestaju se održavati. Uoči pokretanja "Riječkih plesnih večeri 2019." saznajte tko je, zašto i kako „ugasio“ plesne večeri prije dvije godine.

 

"Riječke plesne večeri" uz duo Aledory ( od 2003. )

"Riječke plesne večeri" od svojih začetaka vezane su isključivo uz glazbu i pjesmu riječkog dua Aledory, te su „Slavuji s Kvarnera“ u dosadašnjih gotovo 14 godina održavanja, ostali jedina konstanta i zaštitni znak ove manifestacije. Sve ostalo, organizator, dan i prostor održavanja, pa čak i naziv večeri, bilo je podložno promjenama.

 

Plesne večeri 2003. – 2013.
"Plesne večeri za umirovljenike i starije osobe grada Rijeke"

Prvih 10 godina, od svibnja 2003. do siječnja 2013. godine, plesne večeri se održavaju svaki drugi četvrtak u organizaciji i pod financijskim i medijskim pokroviteljstvom Matice umirovljenika Rijeka i Grada Rijeke, i to pod službenim nazivom "( Riječke ) plesne večeri za umirovljenike ( i starije osobe )", te su i većinsku populaciju tih zabava činili riječki umirovljenici, čiji se broj po večeri kretao u prosjeku oko sedamdesetak osoba. Od 2003. do 2011. godine mjesto održavanja je popularni riječki restoran "Viktorija" na Brajdi, koji je, posebice u toplijem dijelu godine, kada se manifestacija događala na terasi restorana, postao omiljena destinacija umirovljenika grada, mjesto uzajamnog razumijevanja, solidarnosti i zajedništva, gdje su se starije osobe kroz pjesmu i ples aktivno uključivale u društveni i zabavni život, zaboravljale na zdravstvene probleme, male penzije i druge brige. U sklopu plesnih večeri, redovno se obilježavalo Valentinovo, Dan Žena, Doček Nove godine, Maškarani tanci itd…

Nakon zatvaranja "Viktorije" u srpnju 2011., plesne se večeri održavaju u Bistrou "Cres" na glavnom riječkom željezničkom kolodvoru, uz česta gostovanja popularnih osoba iz glazbenog i javnog života grada Rijeke. U tom razdoblju, posebice tijekom devete i desete godine održavanja poskupljuje cijena ulaznice, te se javljaju nove ideje otvaranja plesnih večeri svim generacijama, što je između ostalog bila i posljedica sve težeg i neredovitijeg financiranja manifestacije od strane Matice umirovljenika Rijeka.

 

Plesne večeri 2013. – 2017.
"Riječke plesne večeri"

Nakon prvih 10 godina održavanja, početkom 2013. događa se nekoliko značajnih promjena; zbog nedostatka sredstava, od organizacije i pokroviteljstva manifestacije odustaje Grad Rijeka, a posljedično i Matica umirovljenika Rijeka, koja je plesne večeri financirala sredstvima grada, te organizaciju na sebe preuzima pok. Davorka Škrobonja, u suradnji sa duom Aledory. U ljeto 2013. plesne večeri sele u reprezentativni prostor velike kongresne dvorane riječkog hotela "Neboder", i na terasu hotela, te mijenjanju naziv u "Riječke plesne večeri", koje su od tada otvorene svima i za sve generacije, a ne više samo za umirovljenike i starije osobe grada, iako je u strukturi posjetitelja ova populacija ostala većinska. Od tada se večeri financiraju isključivo od ulaznica posjetitelja, a broj osoba po večeri kretao se u prosjeku oko stotinu, te je taj sedmomjesečni period „zlatno doba“ i razdoblje najveće posjećenosti plesnih večeri.


Zbog zatvaranja kongresne dvorane Hotela "Neboder" u ožujku 2014. ( problemi sa grijanjem, nepravilnosti u poslovanju i zabrana rada od strane porezne uprave ), "Riječke plesne večeri" ostaju bez svog matičnog prostora, te se i dalje svakog drugog četvrtka održavaju na više lokacija; „Circolo“ zajednice Talijana, Brod „Arca Fiumana“ u riječkoj luci, Bistro "Mornar" na riječkoj rivi, Bistro "Katarina" na riječkim Rastočinama, Motel "Lucija" u Kostreni, a gostuju čak i u restoranu "Slatina" u Opatiji. Od tada plesne večeri u potpunosti postaju obiteljski projekt obitelji Škrobonja, jer je pok. Davorka Škrobonja, u suradnji sa sinovima, duom Aledory, i suprugom Milivojom Škrobonjom, kao logističkom potporom, usprkos svim nedaćama, jedina nastojala održati i redovito organizirati manifestaciju. U tom je pak petomjesečnom razdoblju, prije svega zbog stalnih promjena mjesta održavanja, broj posjetitelja bitno opao, te se kretao u prosjeku oko četrdesetak osoba po večeri, te je u jednom trenutku postala upitna budućnost i daljnja financijska isplativost održavanja večeri, ne samo iz perspektive potreba ugostitelja, već i dua Aledory.

U srpnju 2014., "Riječke plesne večeri" ponovo nalaze svoj matični prostor u Bistrou "Cres". Tu se godinu dana organiziraju kao tematske večeri, što je opet privuklo veći broj posjetitelja svih generacija, te se u tom razdoblju paralelno održavaju i svake druge nedjelje u Bistrou "Katarina", a nekoliko puta godišnje i u restoranu "Noštromo" u Malinskoj na otoku Krku, gdje je, kao poticaj nikad ostvarenoj ideji redovnog održavanja riječko-bodulskih plesnih zabava, krajem lipnja 2015. proslavljena i 12. obljetnica plesnih večeri.

Nakon proteka još godine dana i postupnog opadanja interesa za plesne večeri, te proslave 13. obljetnice održavanja i potom zatvaranja Bistroa "Cres" u kolovozu 2016., "Riječke plesne večeri" sele u Restoran "Orehovica" na Orehovicu gdje se, uz bitno smanjenu posjećenost održavaju do kraja 2016. godine.

 

Plesne večeri 2017. – 2018.
"Riječke plesne večeri" se ne održavaju

U studenom 2016. restoran "Orehovica" zbog smanjene posjećenosti večeri – što je opet prije svega posljedica dislociranosti restorana daleko od centra grada - i vrlo male potrošnje posjetitelja na konzumaciju jela i pića, odustaje od sufinanciranja plesnih večeri, te je time održavanje istih postalo neisplativo i sa aspekta glazbenog dua Aledory. S obzirom da se Grad Rijeka još jednom ogradio od bilo kakve konkretne pomoći ovoj manifestaciji, drugi ugostitelji, iz prije navedenog razloga – sada već dobro znane slabe potrošnje i konzumacije jela i pića od strane posjetitelja plesnih večeri – nisu bili zainteresirani za suradnju, ugošćavanje ili sufinanciranje plesnih večeri, ili su zahtijevali plaćanje najma njihova prostora ( ovisno o objektu, cijena najma se kretala oko 1500 kn po plesnoj večeri ), a povećanje cijene ulaznice na plesnoj večeri održanoj u prosincu 2016. u restoranu Hotela "Kontinental", rezultiralo je još slabijom posjećenošću, "Riječke plesne večeri" se, usprkos još nekim nastojanjima i pokušajima početkom 2017. – posljednja plesna večer održana je krajem siječnja u restoranu "Molo Longo" – prestaju održavati. Činjenica je da su odlučujući udarac "Riječkim plesnim večerima" zadali upravo oni, zbog kojih su plesne večeri postojale – naime, sami posjetitelji, ponajviše riječki umirovljenici svojim nedolaskom na iste, i nedovoljnom potrošnjom ( konzumacijom pića ), čime je zapečaćena sudbina manifestacije.

U travnju 2018. preminula je Davorka Škrobonja, ravnateljica "Riječkih plesnih večeri" od 2013., idejna začetnica i inicijatorica pokretanja plesnih večeri za umirovljenike u proljeće 2003., i najzaslužnija za njihovo održavanje posljednjih godina, te u siječnju 2019. ravnateljstvo manifestacijom preuzima njezin suprug Milivoj Škrobonja.

Ravnatelji "Riječkih plesnih večeri":

1. IVAN FARKAŠ 2003. – 2006.

2. ANA TURAK   2006. – 2013.

3. DAVORKA ŠKROBONJA   2013. – 2017.

4. MILIVOJ ŠKROBONJA   2019. –

 

 

 

 

 

 

 
Na Skali 2018. Valter Simčić i skladba "Prvi put" osvojili 3. nagradu publike

Na jubilarnom, dvadesetom izdanju festivala zabavne glazbe na čakavštini, Grobničkoj skali 2018., Valter Simčić je sa skladbom "Prvi put", za koju glazbu i stihove potpisuje Dorian Škrobonja, a aranžman Voljen Mlakar, u jakoj konkurenciji kvalitetnih skladbi, izvedbi i izvođača, osvojio treću nagradu publike. Čestitke Valteru!

 

 


 

 

 

 

 

 
Ne znate što pokloniti Vašim najmilijima? "Slavuji z Kvarnera" izdali novi CD "Zatancajmo za jubav"


U izdanju diskografske kuće Menart, objavljen je novi nosač zvuka riječkog dua Aledory "Zatancajmo za jubav". CD, koji sadrži 15 novih pjesama, po cijeni od 49,00 kn možete naručiti putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i osobno preuzeti u našem Fan shopu na D. Drenovi, Drenovski put 23, 51000 Rijeka, svakim danom 8-21 h, ili zatražiti dostavu na kućnu adresu.

Više o nosaču zvuka "Zatancajmo za jubav" pročitajte na www.aledory.com .

Po cijeni od 59,00 kn, novi CD "Slavuja z Kvarnera" možete kupiti na slijedećim prodajnim mjestima u Rijeci:

Dallas Music Shop, Splitska 2a, 51000 Rijeka

Croatia Records, Užarska 3, 51000 Rijeka

Znanje knjižara, Užarska 1, 51000 Rijeka

Hvala na povjerenju!

 

 

 

 

 

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>
Stranica 6 od 37