Skip to content

Iako djeluju od 1998. godine, Aledory su na sceni popularne duhovne glazbe prisutni tek od 2003. godine. Ključni događaj koji je utjecao na njihove sudbine i glazbeno usmjerenje bio je dolazak Svetog Oca Ivana Pavla II. u Rijeku 2003. godine, kada je nastala njihova prva autorska duhovna skladba “Sveti Oče”. Od tog povijesnog susreta sa Svetim Ocem, Alen i Dorian pronašli su novi smisao svog životnog i glazbenog puta; pjesmom svjedočiti vjeru u Krista. 

Aledory na nastupu u crkvi

Iste godine počinju redovito animirati Misna slavlja i susrete za mlade u župi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici u Rijeci, gdje ostaju četiri godine. U tom se razdoblju, učestalim izvedbama duhovnog repertoara – koncertima duhovne glazbe, animiranjem Euharistijskih klanjanja, duhovnih obnova, molitvenih susreta mladih, ekumenskih susreta – Aledory afirmiraju kao prepoznatljivi riječki izvođači duhovne scene i popularne duhovne glazbe. Zahvaljujući najvećim dijelom iskrenoj vjeri Alena i Doriana, ponosni su što na takvim duhovno-molitvenim glazbenim susretima uspijevaju postići dostojanstveno molitveno-meditativno ozračje, što je, smatraju, glavni preduvjet potpunog predanja i susreta sa živim Bogom. 

Osim vrlo uspješnih obrada poznatih duhovnih šansona, koje su uvrstili na svojih pet nosača zvuka ( “Ne boj se”, 2005., “Vjerujem”, 2008., “Zaveslaj k’ Njemu”, 2010., “Želim slijedit’ Ga”, 2012., i “Majka Božja Karmelska”, 2014. ), Alen i Dorian su i plodni autori, te su već sa svojim autorskim skladbama nastupali na gotovo svim značajnijim festivalima hrvatske duhovne glazbe, ali i šire; Krapinafestu u Krapini, Marijafestu u Molvama, festivalu Svijetlost dolazi u Zadru, Papafestu u Solinu, Vidfestu u Rijeci – jedni su od inicijatora i pokretača riječkog festivala, Tonkafestu u Ogulinu, festivalu Duga u Ludbregu, O ljubavi ja pjevam u Ivanecu, Uskrsfestu u Zagrebu, Framafestu u Sarajevu – BiH, i Marijafestu na Ptujskoj Gori – SLO.

Surađivali su sa drugim izvođačima duhovne glazbe, između ostalih sa grupama Fides i Sperantes, te sa eminentnim hrvatskim glazbenim producentima i drugim skladateljima, kao što su Ivan Popeskić, Marko Tomasović, Duško Rapotec-Ute, Olja Dešić, Robert Grubišić i drugi. 2015. godine diskografska kuća Laudato izdaje nosač zvuka Aledory -“Križ svoj zovem pobjedom”, koji sadrži gotovo sva njihova ponajbolja autorska ostvarenja na području moderne duhovne glazbe.

Na poziv svog duhovnika vlč. Nikice Jurića, od 2007. godine animirali su Misna slavlja za mlade i euharistijske adoracije u župi Sv. Jurja mučenika na Gornjoj Drenovi u Rijeci. Smatraju da duhovnu glazbu treba prije svega živjeti, a ne samo pjevati. Svoj najveći uspjeh vide u prepunoj crkvi mladih u ozračju radosti, ljubavi prema Bogu i bližnjemu, i zajedništva u duhovnoj pjesmi na Sv. Euharistiji za mlade nedjeljom. Istovremeno gostuju u skoro svim župama grada Rijeke, ali i šire, posebice prigodom proslave blagdana njihovih zaštitnika ili drugih posebnih prigoda, te na radijskim i televizijskim emisijama vjerskog programa.

Premještajem vlč. Nikice Jurića na Donju Drenovu, 2013. godine nastavljaju svoje glazbeno-pastoralno djelovanje u župi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u Rijeci.

Sredinom 2017. godine vlč. Nikica Jurić premješten je u bakarsku župnu crkvu, te Aledory, prepuštajući svoje mjesto novim, mlađim župnim glazbenim skupinama, nakon četrnaest godina prestaju sa redovitim glazbenim djelovanjem u jednoj ( matičnoj ) župi, od kojih su deset godina (2007.-2017.), u suradnji sa vlč. Nikicom, djelovali u dvjema drenovskim župama, ali nastavljaju suradnju, ponajprije kroz povremene koncerte duhovne glazbe sa mnogim župama Riječke nadbiskupije, Porečke i Pulske, te Krčke biskupije, ali i šire.

I na kraju, hvale vrijedno je spomenuti karitativni i humanitarni glazbeni rad Alena i Doriana, koji rado svoje nastupe poklanjaju u dobrotvorne svrhe.

Vjerujem, Tebi dolazim
s izvora Tvojih piti,
Isuse, Kralju ljubavi
samo Tvoj ću zauvijek biti.
( iz skladbe “Vjerujem” )

Back to top